
Toen we onze besognes bespraken gaf collega Fred vdW een voorbeeld hoe het aanbesteden uitwerkt in de zorg. Zijn oude moeder van 83 moet na een heupoperatie in een verzorgingshuis revalideren. Het tehuis is onderdeel van een gefuseerde zorgmoloch die de aanbesteding voor dit type zorg in de wacht heeft gesleept. Ze wordt 1 keer in de week gewassen, vaker mag niet, zo staat het in de overeengekomen zorgcontracten. Ze vroeg de zuster om haar bed te verschonen. Toen deze frisse lakens wilde pakken stond er een ander type achter haar met de mededeling dat dat toch echt niet kon. Want volgens de overeenkomst worden 1 keer per twee weken de bedden verschoond. Niet zomaar tussendoor en zeker niet als de zorgconsument daarom vraagt. Weer zo'n schrijnend voorbeeld van marktwerking in de zorg. Een inkoper van de gemeente of de zorgverzekeraar stelt criteria op en de aanbieders leveren keurig volgens bestek. De moeder met de slechte heup heeft niets te kiezen. Ze kan niet naar een ander verzorgingstehuis lopen en tegen de tijd dat ze een andere zorgverzekeraar heeft gekozen, ook 1 pot nat natuurlijk, is ze hopelijk al lang genezen. Met marktwerking heeft het helemaal niets te maken. We zijn overgeleverd aan inkoopgoden, bestekmakers en de schriele en uitgebeende contracten die daaruit voortvloeien. Voor ons kantoor is het hoogstens ergerniswekkend, voor de zorg aan ouderen is het een schande.
Weg met dit type marktwerking, weg met die kloterige inkooplaag. Er zijn betere manieren om zuinig met onze zorgcentjes om te springen. Ik denk dat ik op dit punt steeds meer achter Agnes Kant sta.
2 opmerkingen:
Herkenbare en terechte reactie. Alleen: laat dit geen vrijbrief zijn om niet te komen tot efficiency waar dat mogelijk is. De uitwassen van marktwerking zijn inderdaad niet te verteren, maar verspilling van (overheids)geld door onkunde en ondoordacht handelen ook.
Alleen is niet gezegd dat procurement ook leidt tot doordacht werken, dat ben ik met je eens. Neem onze REIS-ervaringen!
Belangrijk dat dit soort ervaringen voor het nageslacht worden vastgelegd! Zoals wij ons nu verbazen over het feit dat klerken in de 19de eeuw staand hun werk moesten verrichten en zelf hun kolen moesten meenemen voor de verwarming, zo meewarig zullen ze over een eeuw terugkijken op die onnozele ambtenaren uit de 21ste eeuw die als overheidsdienaar marktje speelden. Gun ze die lol.
Margriet.
Een reactie posten